Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

De baardagaam

Baardagamen zijn veel gehouden reptielen die een vrij eenvoudige verzorging nodig hebben.

baardagaam

Huisvesting

Zoals de meeste reptielen hebben ook baardagamen behoefte aan hoge temperaturen en uvb straling. Dit licht hebben ze nodig om zonlicht te vervangen voor de omzetting van vitamine D. Het is van belang voor een gezonde skeletvorming. Als dagtemperatuur wrodt ongeveer 27°C aangeraden, tijdens de nacht moet dit zakken, maar niet onder de 18°C. Ideaal is een nachttemperatuur van ongeveer 20°C. Lokaal onder de uvb lamp mag de temperatuur niet oplopen boven de 40°C! Hand de lamp nooit te dicht bij de dieren om verbranding te voorkomen. Glas houdt uvb straling tegen dus hang zulke lapen eventueel op boven een rooster of gaas.

Voeding

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, zijn baardagamen ook alleseters. Meestal zullen ze zoals vele reptielen in het begin weigerachtig zijn tegenover nieuwe voeding. Het is belangrijk om de voeding veelzijdig te maken zodat jonge dieren gewoon worden aan een gevarieerd menu. Dit kan o.a. bestaan uit:
Vlees: krekels, sprinkhanen, geweekte katten- en/of hondenbrokjes, pinkies (= eendagsmuizen)
Groenten: tomaat, andijvie
Fruit: appel, banaan
Geef liever geen meel- of moriowormen omdat deze inwendige letsels kunnen veroorzaken bij het reptiel als ze niet onmiddellijk dood zijn.
Reptielen houden vooral van gele en rode dingen. Probeer ook eens paardenbloemen (bald en bloem, de steel niet geven!).

Het is aan te raden om 3 keer per week (zeker bij jonge reptielen) de insecten te bestrooien met kalkpoeder om aan de calciumbehoeften te voldoen!

Back to top