Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Discus hernia

De ruggengraat bestaat uit wervels en tussenwervelschijven (discus). De schedel steunt op de nekwervels, in de rug spreken we van ruggenwervels en laag in de rug van lendenwervels. De staart bestaat uiteraard uit staartwervels, hier zijn geen tussenwervelschijven en slechts een dunne streng zenuwen aanwezig. De stevige wervels geven bescherming aan de grote zenuwbanen van het lichaam die in verbinding staan met de hersenen. De tussenwervelschijven dienen om schokken op te vangen. Ze bestaan uit een stevige ring die gevuld is met zacht materiaal. Door een foute beweging, trauma of een aangeboren zwakke plek die op hogere leeftijd tot uiting komt, kan het zacht deel van de discus gaan uitpuilen en druk op de zenuwen veroorzaken.

Dit is wat we in de volksmond een hernia noemen. De wetenschappelijke benaming is ‘Discus hernia‘. Afhankelijk van de plaats waar dit zich voordoet en de ernst van de uitpuiling, zullen bepaalde ledematen in min of meerder mate verlamd geraken. Bij een discus hernia van de nekwervels, zullen zowel de voorste als de achterste ledematen niet goed functioneren. Het dier kan niet of heel moeilijk recht. Bij een lager gelegen discus hernia, zullen enkel de achterste ledematen het laten afweten. Het dier zal achteraan zwijmelen, niet recht komen of zelfs volledig verlamd zijn en de ontlasting laten lopen.

Soms treeds een discus hernia geleidelijk op en verergeren de symptomen stilaan, maar plotse verlammingsverschijnselen zonder aanwijzbare oorzaak kunnen zich ook voordoen. Het gaat om een pijnlijke aandoening. De eetlust zal verminderen of verdwijnen en het gedrag zal veranderen. Het dier geeft een suffe indruk, loopt dikwijls met de kop naar beneden en zal niet springen en de trap niet op willen.
Als er een vermoeden is dat het om een discus hernia gaat, is het nodig om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Hij/zij kan de situatie inschatten en de nodige medicatie geven om de druk te verminderen en de pijn te stillen. Als eigenaar kan men niet veel doen.

Geef nooit pijnstillers zonder overleg met uw dierenarts!

Bij een latere behandeling met cortisonen kunnen gewone pijnstillers meer schade berokkenen dan goed doen. Bepaalde pijnstillers voor mensen kunnen zelfs schadelijk zijn voor dieren!

Back to top