Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Tandverzorging hond en kat

Tanden en tandverzorging bij hond en kat

De hond en kat worden geboren zonder tanden. Bij de hond breken de eerste tanden door rond de leeftijd van 20-35 dagen en het melkgebit is voltooid op 50 dagen. Bij de kat breken de eerste tanden door vanaf 11-15 dagen en is het melkgebit voltooid op 37-60 dagen. De tandwisseling begint rond 3-4 maand bij de hond en kat. Eerst wisselen de snijtanden, nadien de haaktanden en als laatste de kiezen. Op de leeftijd van 7,5 maand bij de hond en 6 maand bij de kat zal het gebit normaal volledig zijn. Het volwassen gebit bedraagt bij de hond 42 tanden en bij de kat 30 tanden. Leeftijdsbepaling aan de hand van de tanden kan enkel in het vroege stadium wanneer de tanden uitkomen en wisselen. Daarna wordt leeftijdsbepaling moeilijk door slijtage. Deze slijtage loopt voor verschillende honden heel ongelijk afhankelijk van de voeding, het ras en het speelgedrag.

Tandverzorging

Het gebit heeft een regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen dat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet, deze kunnen we niet met het blote oog zien.

tandenhondkat1

tandenhondkat2

tandenhondkat3
Indien tandplak niet wordt verwijderd door reiniging, mineraliseert het en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is de bruine, harde aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Tandsteen verdwijnt niet met een gewone poetsbeurt maar moet verwijderd worden door uw dierenarts met een ultrasoon detartratietoestel. Hiervoor moet uw dier onder narcose gebracht worden. Op het tandsteen verzamelen zich vele bacteriën die dan tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Dit veroorzaakt een slechte mondgeur bij uw huisdier en leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën in de bloedcirculatie komen van deze organen. De vele bacteriën kunnen ook abcessen veroorzaken.

Het is dus heel belangrijk de vorming van tandsteen te voorkomen. Bij uw jaarlijks bezoek bij de dierenarts voor de inentingen zullen wij altijd het gebit van uw dier even controleren.

tandenhondkat4

Hoe merkt u tandvleesaandoeningen bij uw dier op?

  • Regelmatige inspectie tanden thuis, gebeurt jaarlijks bij de dierenarts
  • De adem gaat steeds slechter ruiken
  • Overmatig speekselen
  • Moeite met eten

Hoe kan u tandsteen bij uw dier helpen voorkomen?

POETSEN

Het poetsen van de tanden is de beste manier om de tanden van uw dier te verzorgen, geen andere behandeling is even effectief. Het poetsen vraagt veel werk en geduld maar is het meest belonend. Hiervoor wordt speciale tandpasta voor dieren gebruikt aangezien humane tandpasta maagirritatie kan veroorzaken en fluor bevat wat schadelijk is voor uw huisdier.

tandenhondkat5
tandenhondkat6

Tanden poetsen wordt best spelenderwijs aangeleerd op jonge leeftijd zodat het een gewoonte wordt. Hiervoor bestaat er een speciale tandverzorgingskit waarbij er eerst met vingerborsteltje wordt gepoetst en daarna overgeschakeld kan worden naar een tandenborstel. U kunt dit ook doen door eerst met uw vinger en wat tandpasta langs de tanden te wrijven en daarna geleidelijk over te schakelen naar een kindertandenborstel. Het is belangrijk dat het poetsen geleidelijk aan wordt aangeleerd. U kan de eerste keer slechts enkele tanden poetsen en bij elke poetsbeurt maakt u een groter aantal tanden schoon tot u het hele gebit kan poetsen. Het is ook belangrijk dan u na de poetsbeurt uw dier beloont (een wandeling, een spelletje, een knuffel, een kauwstrip,…). De tanden worden best 3 tot 4 maal per week gepoetst. Op de dagen dat u niet poest, kan u een alternatief zoals de kauwstrips gebruiken.

Voeding

Het is ook beter uw dier harde korrels te geven in plaats van zachte blikvoeding. Hoe zachter het voedsel is, hoe gemakkelijker tandsteen zich vormt. Het eten van korrels zorgt voor meer mechanische reiniging van het gebit door het kauwen. Er bestaat ook veterinaire voeding speciaal voor honden die snel aanleg hebben om tandsteen te vormen. Deze korrels zorgen ervoor dat uw dier nog beter moet kauwen. Dit heeft een schuureffect op tandplak en tandsteen waardoor de structuur van tandplak wordt vernietigd en de afzetting van tandsteen vertraagd wordt.

Andere hulpmiddelen

Orozyme kauwstrips in verschillende maten (small, medium, large) 1x per dag.

tandenhondkat7

tandenhondkat8
Small – medium – large

Royal Canin Oral Bar

Mechanisch poetseffect wordt bekomen door het kauwen op de oral bar kauwrepen. De tandplak wordt afgebroken en tandsteen kan zich niet meer vasthechten. Zij stimuleren ook de speekselproductie (reinigend effect), masseren het tandvlees, vangen het calcium uit het speeksel op en zorgen er zo voor dat het niet meer beschikbaar is voor de vorming van tandsteen. De elastische textuur zet aan tot kauwen en veroorzaakt een licht schuureffect op de tandplak en tandsteen. Het bestrijdt ook een slechte adem door het beperken van de vorming van vluchtige vetzuren.

tandenhondkat9

Vet Aquadent

Vet Aquadent is een redelijk recent product. Het is een smakelijke oplossing ter bestrijding van tandplak en slechte adem. Vet Aquadent wordt dagelijks aan het verse drinkwater toegevoegd. Indien uw dier het water niet direct lust, kan u die laten wennen aan de smaak door bij de start een hele kleine hoeveelheid Vet Aquadent aan het drinkwater toe te voegen en daarna stelselmatig de hoeveelheid te verhogen tot de aangewezen hoeveelheid wordt bereikt. Vet Aquadent is een aanvullend product voor de mondhygiëne maar geen voldoende mondverzorging op zichzelf.

tandenhondkat10

Floskluif

Soort bot gemaakt van touw waar uw hond spelenderwijs zijn gebit reinigt.

Wat als mijn huisdier erge tandsteen heeft?

Wanneer uw dier last heeft van tandvleesontsteking of stinkende adem ten gevolge van tandsteen dan is het beter deze te laten verwijderen door uw dierenarts. Bij de jaarlijkse controle van uw dier kijken wij ook altijd de tanden na. Hierbij wordt, indien nodig, voorgesteld om de tanden te reinigen. Dit gebeurt onder volledige verdoving, dus hiervoor dient u een afpraak te maken. Indien uw hond een sterk stinkende adem heeft tengevolge van de erge tandontsteking en eventuele rottende tanden heeft, raden wij aan een antibioticakuur van 3-5 dagen te geven voorafgaand aan de dag van de reinging zodat het aantal bacteriën in de mond wordt gereduceerd. Hierdoor verlaagt de kans op infectie indien eventueel loszittende of slechte tanden moeten worden getrokken.

Back to top