Bloed- en urineonderzoek
BLOEDONDERZOEK BIJ HOND EN KAT
Om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen, wordt er eerst gekeken naar de medische geschiedenis van uw hond. Vervolgens wordt er een algemeen onderzoek uitgevoerd.Behalve bloedonderzoek kan er ook ander aanvullend onderzoek worden uitgevoerd.
De uitslag van een bloedonderzoek kan aanleiding geven voor een verder onderzoek. Bijvoorbeeld wanneer de nierwaarden verhoogd zijn of de leverwaarden afwijkend zijn.
Wij kunnen een bloedtest uitvoeren en analyseren in de praktijk of gebruik maken van een extern laboratorium.
WAAROM EEN BLOEDONDERZOEK UITVOEREN?
Bloedonderzoek kan om verschillende redenen worden uitgevoerd:
- bevestiging van een diagnose
- het verloop van een ziekte en de behandeling kunnen volgen
- het vaststellen van een gezondheidsstatus van uw dier, bijvoorbeeld voorafgaand aan een narcose of bij een oudere hond of kat
- het bepalen van de progesteron voor de vruchtbaarheid van uw hond
Er kan ook een bloedonderzoek plaatsvinden voor andere indicaties, zoals een allergie of het algemeen functioneren van de organen van uw hond.
Er kan ook steeds pre-anesthetisch bloedonderzoek uitgevoerd worden. Dit houdt in dat er een bloedonderzoek plaatsvindt alvorens een dier onder narcose (anesthesie) gaat. De bedoeling van dit bloedonderzoek is om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de gezondheid van uw huisdier om daarmee de risico’s van de narcose zoveel mogelijk te beperken.
HOE VERLOOPT EEN BLOEDONDERZOEK BIJ ONS OP DE PRAKTIJK?
- Uw dier komt bij ons langs voor de bloedafname. De dierenarts neemt het bloed af terwijl of huisdier op de behandeltafel zit. Indien op de tafel te gestrest is voor het dier, kan dit ook zeker op de grond gebeuren.
- Het bloed wordt genomen uit een ader in de nek of uit de voorpoot.
foto:
URINE-ONDERZOEK
WANNEER WORDT ER EEN URINE-ONDERZOEK UITGEVOERD?
- veel drinken
- op ongebruikelijke plekken plassen
- veel plassen
- steeds kleine beetjes plast
- urine met een rare kleur of geur
- als uw dier te veel afvalt
HOE WERKT EEN URINEONDERZOEK?
Tijdens het maken van uw afspraak wordt er gevraagd om urine op te vangen in proper potje en mee te nemen wanneer u met uw huisdier naar ons komt.
Volgens wordt de urine op onze praktijk onderzocht, waardoor de uitslag snel bekend is. Soms is het nodig om een kweek op te sturen naar een extern laboratorium. Wij dan contact met u op zodra de uitslag binnen is.
Op basis van het urineonderzoek kunnen we vaak een diagnose stellen en met u overleggen over de gepaste behandeling voor uw huisdier. Het kan ook zijn dat de uitslag niets bijzonders uitwijst. In dit geval wordt verder onderzoek aangeraden.