Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Lebmaagoperatie

De lebmaag is de laatste van de vier magen van de koe. Het voedsel komt eerst terecht in netmaag, na herkauwen in de pens, dan de boekmaag om dan terecht te komen in de lebmaag. Er zijn meerdere factoren waardoor een koe een lebmaagdilatatie of dislocatie kan krijgen.

Er kan té veel plaats zijn in de buikholte door bv. het krijgen van een groot kalf, plotse gasproductie door rantsoenwisselingen voor en na de kalving, baarmoederontstekingen en leverproblemen kunnen eveneens de oorzaak zijn.

Deze aandoening wordt gekenmerkt door onvoldoende melkproductie, slechte eetlust en lusteloosheid. Correctie van de verplaatsing gebeurde tot op heden chirurgisch waarbij de lebmaag werd vastgehecht aan de ventrale buikwand. Veel minder invasief echter is de kijkoperatie die recent door onze rundveedierenartsen toegepast wordt. De operatie kan zelfs gebeuren zonder het gebruik van antibiotica.

Hoe?

Bij de lebmaagoperatie wordt deze eerst leeggeduwd en vervolgens vastgehecht aan de ventrale buikwand door middel van een speciale techniek.

Een korte schets…

Back to top