Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Overgewicht bij de kat

Overgewicht of zelfs obesitas komt bij katten zeer veel voor. Een kat met overgewicht maakt veel meer kans op het ontwikkelen van suikerziekte, leververvetting en arthritis.

fatcat

Hoe komt het dat zo veel katten leiden aan overgewicht?

Elk dier met een individuele levensstijl (hond, kat, paar, mens,…) zal toenemen in gewicht wanneer het meer calorieën tot zich neemt dan het verbrandt. Dit klinkt heel eenvoudig en toch is het zo. Sommige eigenaars stellen ons de vraag hoe het komt dat hun kat zo dik is en toch eet ze amper iets?!? Echt waar?!?
Zou het dan te wijten zijn aan de kat zelf, ze zal de aanleg hebben om dik te worden want haar moeder was ook zo dik… of ja, ze ligt ook altijd op de zetel,… misschien is het wel van ‘te vette’ lucht in te ademen?
We moeten één ding zeker onthouden, alles wat de kat tot zich neemt, hebben wij als eigenaars in de hand!!!

Wat is de beste aanpak om een dier met overgewicht te behandelen?

Om te beginnen zou elke kat met overgewicht een grondig onderzoek moeten ondergaan bij de dierenarts. Het exacte gewicht moet genoteerd worden. Om uit te sluiten dat het dier niet met onderliggende aandoeningen kampt en vooral dat de schildklier optimaal werkt, is een grondig bloedonderzoek en urine-analyse zeker op zijn plaats.
Enkel indien het dier als ‘gezond’ kan beschouwd worden, kan een vermageringsprogramma worden ingesteld.
Stapsgewijze aanpak
!!! Een kat op dieet zetten dient steeds stapsgewijs en met de nodige voorzichtigheid te gebeuren !!! Ga eerst op zoek naar de oorzaak van het overgewicht en probeer vooral uw fouten als eigenaar in te zien. Meestal ligt de oorzaak echt niet bij de poes zelf.

Wanneer geven we onze kat eten?

Meestal wordt het potje ‘s morgens goed gevuld, zodat poes zeker heel de dag verder kan en geen gebrek aan eten zal hebben. Dit is fout!
Wat er is misgelopen door de jaren heen is dat ons roofdier oorspronkelijk veel calorieën moest verbranden (op jacht gaan), alvorens er op te doen (muis of vogel). Hede ten dagen hoeft ze slechts enkele keren per dag uit de zetel te springen om het bakje iets meer leeg te eten…
Geef twee maal per dag een kleine portie (elke portie hoeft niet meer te zijn dan de voedingswaarde van één muis!)

Wat geven we onze kat te eten?

Een muis of vogel bestaat vooral uit eiwit en vet, enkele mineralen, slechts weinig carbohydraten en de rest is water.
We moeten onze katten voeden met een dieet dat bestaat uit een hoog percentage aan goede eiwitten en vet en laag percentage carbohydraten.

Snoepjes: ja of nee en zoja… wanneer?

Vooreerst een belangrijk gegeven: als een kat zaagt of klaagt, is dat de normale vorm van communicatie en heeft het meestal niets te maken met het feit dat uw huisdier scheurt van de honger. Integendeel, als je je huisdier telkens snoepjes gaat geven indien ze jammert of miauwt, dat werkt u als eigenaar dat gedrag in de hand. Zo kan het wel eens gebeuren dat uw kat altijd zaagt voor eten…

De beste aanpak om uw kat te belonen met iets extra is magere kip of vis afkoken als een natuurlijke bron van eiwit, maar nooit om een kat te doen stoppen met klagen, want je werkt het gedrag alleen maar in de hand.

Beweging is een belangrijke factor!!
Probeer uw huisdier te motiveren om te bewegen. Wat eventueel kan helpen is een tweede kat in huis nemen, zo heeft een solitaire kat een reden tot bewegen.

Dieet volgen?

Indien een obese kat op dieet gezet wordt, is een stapsgewijze aanpak vereist. Doe nooit een crash dieet! Katten hebben een uitzonderlijke reactie op uitvasten, indien de voedselopname intensief en plots verminderd wordt, kan een ernstige leververvetting optreden! Een dieet instellen dient steeds in overleg met uw dierenarts en met het juiste uitgebalanceerde dieet!!

Back to top