Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Oogproblemen – Cherry eye

We spreken van een cherry eye wanneer de klier aan de binnenzijde van het derde ooglid gaat opzwellen en vervolgens zal uitpuilen vanonder de rand van het derde ooglid. Hierdoor is er een roze bultje zichtbaar in de binnenste ooghoek van het oog. Het is een aandoening die meestal bij jonge honden gezien wordt en komt vaak voor bij rassen als bulldogs, boxers, cocker spaniels,…

Bij katten en konijnen wordt het ook gezien maar het komt zelden voor.

Cherry-eye

Naast de zichtbare bult zal een cherry eye ook problemen zoals verhoogde traanvloei vroorzaken. Op termijn kan de klier verdrogen en een permanente vermindering van de traanproductie geven met droge ogen (KeratoConjunctivitis Sicca of KCS) tot gevolg. Bij KCS is het waterige deel van de tranen beperkt waardoor er een taaie, slijmerige laag op het oog ligt wat de ogen permanent kan beschadigen. Er is een behandeling tegen KCS onder de vorm van een zalf maar deze heeft niet altijd succes en is eerder prijzig.

Een cherry eye kan op beide ogen voorkomen en niet noodzakelijk op hetzelfde moment.

Soms keert deze klier uit zichzelf terug naar zijn normale vorm en positie, soms na wegmasseren van de klier. Vaak wordt dit gecombineerd met een oogzalf om bijkomstige infectie en ontsteking te voorkomen.

Vaakst wordt echter chirurgisch ingegrepen om de problematiek zo rap mogelijk onder controle te hebben. In lang vervlogen tijden werd de klier verwijderd maar gezien deze klier een belangrijke rol speelt in de productie van traanvocht ging dit heel vaak leiden tot KCS later in het leven.

De meest gebruikte chirurgische techniek is de zogenaamde ‘pocket techniek’ waarbij aan de binnenzijde van het derde ooglid een soort zakje gemaakt wordt onder het slijmvlies. De klier wordt in dit zakje geduwd en erna wordt dit zakje dicht gehecht. Hierbij is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen hechtmateriaal tegen het oog zelf aankomt gezien dit enorme schade kan veroorzaken aan het oog zelf.

Na de operatie wordt nog enkele dagen een oogzalf gebruikt om lokale irritatie te verminderen. Er wordt een algemene ontstekingsremmer/pijnstiller gegeven en er wordt een halskraag gebruikt om te voorkomen dat ze met de voorpoten aan het oog gaan krabben en zo zelf schade veroorzaken.

KCS

Back to top