Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Acupunctuur

Inleiding

Volgens de Chinese filosofie is een paard gezond wanneer zijn levensenergie (CHI) regelmatig en ongestoord door het lichaam blijft circuleren en alle tegengestelde en aanvullende krachten (yin & yang) met elkaar in evenwicht zijn.
De levensenergie stroomt door het lichaam via kanalen, de MERIDIANEN genoemd. Deze meridianen verbinden de inwendige organen met de buitenzijde van het lichaam. Er zijn 12 meridianen die zowel aan de rechter- als linkerzijde over het lichaam lopen. Er bestaat ook nog een rug- en buikmeridiaan maar die zijn niet gekoppeld aan een inwendig orgaan zoals de rest.
De 5-elemententheorie is een veel gebruikt gegeven in de Oosterse denkwijze. Zo spreken we over Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water als de primaire elementen die de basis vormen voor alles wat bestaat.
Ook het Yin-Yang principe en de fundamentele substanties horen bij de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Hierop verder ingaan zou ons te ver in detail brengen.

Principe van acupunctuur

Op de meridianen liggen de belangrijkste acupunctuurpunten. Bij paarden wordt een chinese diagnose gesteld door de meridianen en acu-punten af te tasten en te voelen waar in het lichaam problemen of pijn zitten en waar m.a.w. de energie niet kan doorstromen.
Door het aanprikken van bepaalde punten heffen we blokkades van energie op, zodat die terug vrij kan stromen. Hierdoor wordt pijn opgeheven, spierblokkades losgemaakt en kunnen orgaan- en stofwisselingsproblemen behandeld worden.
Energie kan door het aanprikken verhoogd (stimulatie) of verlaagd worden (sedatie), afhankelijk van het punt.
Acupunctuurnaalden blijven meestal enkele minuten tot een half uur in het lichaam, afhankelijk van de ernst van de kwaal.
De frequentie van behandeling varieert van éénmalig tot wekelijks, afhankelijk van de aard en de chroniciteit van het probleem.
Na de behandeling wordt aangeraden het paard 24 uur te laten rusten, dit heeft te maken met de energiecyclus.

Indicaties acupunctuur

 • Vroegtijdig opsporen en dopingvrij behandelen van blokkages en blessures!
 • Diagnose stellen van orgaandysfuncties en stofwisselingsproblemen
 • Losmaken van spieren
 • Pijnbestrijding
 • Gedragsproblemen

Effecten acupunctuur

 • Vrijstellen van endorfines die pijn doen verminderen (wetenschappelijk bewezen!)
 • Verminderen van spierkrampen en stijfheid
 • Stimuleren van bloedtoevoer waardoor toxines afgedreven worden en blessures sneller genezen
 • Bevorderen van ‘mentale koelheid’ en kalmte, om prestaties te verbeteren
 • Vrijstellen van cortisones waardoor zwellingen verminderen
 • Versterken van het immuunsysteem

Fanny Gielis is afgestudeerd als dierenarts in 1994. In 1998 behaalde ze het diploma ‘vakdierenarts paard’, een 2-jaar durende specialisatie aan de Faculteit Diergeneeskunde te Merelbeke.
Het diploma van acupuncturiste behaalde ze in 2003 na de 2-jarige opleiding van de International Veterinary Acupuncture Society (IVAS).
Site van Fanny Gielis: www.equipuncture.be

Back to top