Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Vaccinatie paard

Een vaccinatie of inenting is een injectie die ervoor zorgt dat het lichaam van het dier antistoffen opbouwt tegen een aantal ziektes. Er worden kleine deeltjes van het (dood)virus bij het dier geïnjecteerd zodat er een immunologische reactie plaatsvindt. Op deze manier maakt het lichaam antistoffen aan zonder er echt ziek van te worden. Zo bouwt het dier immuniteit op en wordt het dier beschermd tegen deze ziektes.

Er kan bij paarden gevaccineerd worden tegen influenza (griep), tetanus en rhinopneumonie.
Een woordje uitleg…

Influenza is een virus dat bij het paard een acute infectie van de bovenste luchtwegen veroorzaakt. Symptomen die we kunnen opmerken zijn koorts en neusvloei. De dierenarts zal in eerste instantie RUST voorschrijven voor het paard. In tweede instantie kan het dier antibiotica toegediend krijgen tegen secundaire bacteriële infecties. Er kan ook een ontstekings- en koortsremmer gegeven worden.

Het influenzavaccin wordt meestal gecombineerd met de vaccinatie tegen tetanus. In tegenstelling tot influenza, dat veroorzaakt wordt door een virus, wordt tetanus veroorzaakt door een bacterie (Clostridium tetani). Deze bacterie kan in het lichaam komen door een geïnfecteerde (steek)wonde of geïnfecteerde navel (bij veulens). In een anaërobe omgeving heeft ze de kans om zich te vermenigvuldigen. De verspreiding doorheen het lichaam gebeurt o.a. via de bloedvaten. De symptomen die we aantreffen bij het paard zijn de typische spierspasmen waarbij het dier een gestrekte stand aanneemt, het derde ooglid dat zichtbaar wordt en de geheven staart.

Rhinopneumonie is de derde ziekte waartegen gevaccineerd kan worden. Deze virale infectie zorgt in eerste instantie voor ademhalingssymptomen, koorts en gele neusvloei. In tweede instantie verspreidt het virus zich via de bloedbaan doorheen het lichaam naar andere organen zoals het zenuwstelsel en de baarmoeder. De bloedvaten t.h.v. de zenuwen ontsteken (vaak aan de achterhand) en het dier krijgt coördinatiestoornissen. Bij drachtige merries geeft de vaccinatie een goede bescherming tegen verwerping.

Vaccinatieschema

Gespeende veulens krijgen hun eerste vaccinatie op een leeftijd van 5 maanden. Deze primovaccinatie dient nogmaals herhaald te worden met een
tussenperiode van 4 tot 6 weken. Deze vaccinatie moet dan herhaald worden na 6 maanden. Vanaf dan heeft het dier een zekere weerstand opgebouwd en is jaarlijkse vaccinatie voldoende.

Er zijn bepaalde federaties die eisen dat de paarden 2x per jaar geënt worden! Internationaal is een zesmaandelijkse enting eveneens verplicht!

De vaccinatie tegen rhinopneumonie dient elk half jaar herhaald te worden om voldoende antistoffen op te bouwen.

Waarom vaccineren?

De vaccinatie voor griep en tetanus is bewezen een goede bescherming te geven. De facultatieve vaccinatie tegen rhinopneumonie is toch meer dan aan te raden. Wanneer we alle paarden vaccineren, zullen deze minder virus uitscheiden. De infectiedruk wordt dus lager en er is minder kans dat er een uitbraak komt van rhino in een bepaalde stal.

Back to top