Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Witvleeskalveren

Geschiedenis

In 1976 is de dierenartsenpraktijk die aan de grondslag ligt van Dierenkliniek Venhei opgestart door dierenarts Guido Boone. Deze is zelf afkomstig van een vleeskalverenbedrijf in West-Vlaanderen dat opgestart is in 1959, dus het prille begin van de vleeskalverenhouderij. Afkomstig van een onafhankelijk witvleesbedrijf waar ook handel werd gedreven in kunstmelk en nuchtere kalveren spreekt het voor zich dat tijdens zijn studies vooral de geneeskunde van de kalveren zijn interesse trok. De vestiging van een dierenartsenpraktijk in 1976 in de Kempen en de snelle uitbreiding van de praktijk ging ook samen met de enorme groei die deze tak van de intensieve voedselproductie genomen heeft in deze streek van Vlaanderen.

Vanaf de beginperiode is gestart met een diergeneeskundige begeleiding waarbij de witvleesbedrijven vanaf de opstart van de kalveren gedurende de vijf eerste kritische weken tweemaal per week werden bezocht en waarbij in samenspraak met de vertegenwoordigers van de integratoren de nodige sanitaire en therapeutische maatregelen werden genomen.

Deze manier van werken heeft sindsdien enkel aan belang gewonnen mede door het verdwijnen van de vrije mesterij en het professioneler werken van de grotere integratoren. Tengevolge van de strengere controles door de overheid als gevolg van verschillende voedselcrisissen is het belang van de sanitaire en therapeutische verantwoordelijkheden van de praktiserende dierenartsen zeer sterk toegenomen, mede door de evolutie van de consument naar een kritisch bewuste klant op het gebied van voedselveiligheid en diervriendelijkheid. Deze manier van werken heeft in grote mate bijdragen tot het goede imago die deze Vlaamse sector heeft opgebouwd bij de consument, de overheid en ook de rest van de Europese landen.

 

Check ons Kanaal Z filmpje en werp een blik achter de schermen! -> https://youtu.be/rI2jO2es1vM

Back to top