Uitwendige parasieten
De meest voorkomende uitwendige parasieten bij huisdieren zijn de vlo, de teek en in mindere mate de luis.
De vlo
Deze parasiet zuigt bloed en veroorzaakt jeuk. Hij komt vooral voor bij honden, katten en knaagdieren.
De meest voorkomende vlooien zijn de kattenvlo (Ctenocefalides felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis). Deze komen beide zowel bij honden als katten voor. De derde soort zien we bij konijnen, deze konijnenvlo (Spilopsyllus cuniculi) komt weinig voor.
Vlooien ‘springen’ enkel op de gastheer om zich te voeden met bloed. Ze leven dus in de omgeving (tapijten, kussens,…) van hun gastheer. De vlooienuitwerpselen zijn vaak te zien als zwarte stipjes (verteerd bloed) tussen de haren.
De vlo bijt als het ware in een klein bloedvat totdat er stromend bloed uitkomt. De vlo spuit speeksel in de huid om te voorkomen dat het bloed direct stolt; doordat het speeksel een eiwit bevat dat de bloedstolling lokaal en tijdelijk remt. Sommige dieren reageren allergisch op het vlooienspeeksel.
De jeuk die hiermee gepaard gaat, kan zo heftig zijn dat de hond of kat zich gaat bijten en krabben tot bloedens toe. Een vrouwelijke vlo kan in de eerste drie levensweken 50 eitjes per dag (!) leggen en dit 100 dagen lang.
Deze eitjes vallen uit de vacht van uw huisdier op o.a. het tapijt, kussen, parket, in de auto,… Na 2-4 dagen komen er larven uit deze eitjes. Ze zijn ongeveer een halve centimeter lang en zo dik als een draadje.
De lichtschuwe larven kruipen weg in spleetjes of verdwijnen diep in de vloerbedekking.
Na 2-3 weken gaan de larven verpoppen. Deze poppen kunnen tot wel 1,5 jaar (!) in leven blijven.
Onder invloed van trillingen komt de pop uit en is er weer een nieuwe vlo.
Deze vlo gaat ook op zoek naar een gastheer en zal dus opnieuw een huisdier uitkiezen.
Lintwormen
Lintwormen gaan dikwijls gepaard met vlooien. De volwassen vlo is tussengastheer voor de lintworm.Deze vlooien zijn besmet met lintwormlarven. Ze worden opgelikt en ingeslikt als de hond of kat zijn vacht verzorgd. Eenmaal in de darm, komen deze larven vrij en groeien uit tot volwassen lintwormen. Segmenten van de worm laten los en zien we dan in de ontlasting of in de vacht rond de anus van het dier zitten. Dit lijkt op rijstkorrels.
Het is dus erg belangrijk om niet enkel te ontvlooien maar ook te ontwormen!
De teek
Een teek is een bloedzuigend spinnetje. Ze kunnen allerlei ziekten overbrengen o.a. ziekte van Lyme. Het is dus belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hiervoor zijn speciale tekentangen op de markt.
Ongeveer 15% van de teken is besmet met de Borrelia Burgdorferi bacterie die de ziekte van Lyme overbrengt. Ook mensen kunnen deze ziekte krijgen. De kans dat de ziekte effectief aanslaat wordt geschat op minder dan 1%. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op besmetting.
Mannelijke teek Vrouwelijke teek
De luis
Luizen komen bij onze huisdieren zelden voor. De luis heeft een spitse kop waarmee ze in de huid dringt om bloed te zuigen van het dier. Luizen veroorzaken ernstige jeuk met krabletsels tot gevolg.