Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Operatie paard

Wanneer een paard onder algemene anesthesie gebracht wordt, is het van groot belang dat het dier in goede gezondheid verkeert. Het paard moet in goede conditie zijn. Auscultatie van hart en longen pre-operatief geven uitsluiting van de meeste afwijkingen.
Na deze controle wordt het dier naar de recovery gebracht. Deze ruimte is speciaal ontworpen zodat het dier, wanneer het onder narcose gebracht wordt, zich niet kan kwetsen. Hier werden ook camera’s geïnstalleerd zodat kritieke patiënten op de voet gevolgd kunnen worden op alle momenten van de dag.

Het paard krijgt voor de operatie een injectie zodat het rustig wordt. (sedatief) Na een korte inwerktijd wordt het dier geïnduceerd. Dit is een tweede injectie waardoor het dier onder algemene anesthesie komt. Het paard zakt rustig door zijn benen en wordt met behulp van touwen en een katrol op de operatietafel gehesen. Deze tafel kan, afhankelijk van het soort operatie, op twee manieren gebruikt worden, namelijk in ruglig en in zijlig.

Vervolgens wordt er in de luchtpijp van het paard een tracheotube aangebracht. Dit is een siliconetube waardoor het paard het anestheticum kan inademen. Deze manier om paarden onder algemene anesthesie te brengen is de meest veilige. Zuurstof en isoflurane (het vroegere lachgas) worden toegediend aan het paard zodat het gedurende de hele operatie blijft slapen.
Tijdens deze operatie zorgt een respirator voor de ventilatie indien het dier onvoldoende zou ademen. Er worden ook intraveneuze vloeistoffen toegediend om de bloeddruk op peil te houden. Een EKG zorgt voor een constante opvolging van het hart van de patiënt.

Wanneer het paard stabiel is, kan met de operatie begonnen worden. De operatietafel wordt steriel klaargemaakt. De chirurg en eventueel co-chirurg bereiden zich voor door handen te wassen en zich helemaal in steriele kleding te tooien. Ondertussen wordt het operatieveld geschoren, ontsmet en steriel gemaakt. Dan kan er met de operatie begonnen worden. Antibiotica en anti-tetanustherapie worden preventief toegediend.

Na de ingreep wordt het paard terug van de operatietafel getakeld. De recovery of het terug rechtstaan verloopt geassisteerd. Met behulp van touwen worden de dieren op een veilige manier terug recht geholpen.

Er kan een verzekering aangegaan worden om uw paard te verzekeren voor anesthesierisico. (voor meer info: www.debuylinsurance.com/nl/index.htm)

Voor meer informatie over operaties kan je terecht op www.dapequinox.be

Back to top