Anticonceptie teef
Indien u niet van plan bent om met uw teef te kweken, is het gezonder om ze te laten steriliseren. Wilt u dit niet doen, dan kunt u nog andere middelen toepassen om de loopsheid te voorkomen.
De loopsheid
De loopsheid is de periode waarin de teef vruchtbaar is. Deze duurt ongeveer 3 weken. De eerste loopsheid begint gewoonlijk tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden, bij kleinere rassen vroeger dan bij grotere. De teef is meestal 2x per jaar loops.
De loopsheid herkent u aan verschillende tekenen:
- De vulva is gezwollen.
- De teef krijgt veel belangstelling van reutjes en omgekeerd.
- Na enkele dagen begint de teef bloederige tot geel-slijmerige uitvloei te vertonen, dit is echter niet bij elke teef goed zichtbaar.
- De tweede week, meestal tussen de 10de en de 15de dag, zal de teef de dekking toelaten.
Ongewenste dekking
Is uw teef toch gedekt of is ze op stap geweest, dan kunt u over 9 weken misschien pups verwachten. Als u absoluut geen nestje wil, dan kan de teef een morning-after-prik toegediend krijgen die de innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoeder verhindert. Deze injectie kan gegeven worden tot 45 dagen na de (vermoedelijke) dekking. Een 2de injectie is dan noodzakelijk 24 uur na de eerste injectie. Bij teven die worden behandeld vanaf 20 dagen gaat abortus gepaard met de fysiologische verschijnselen van werpen: foetale uitdrijving, vaginale uitscheiding, verminderde eetlust, agitatie en melkklierontwikkeling.
Baarmoederontsteking
Bij de teef komt frequent een ontsteking van de baarmoeder voor, meestal 2 à 3 maanden na de loopsheid. Teven die de prikpil krijgen hebben een grotere kans op zo’n ontsteking.
Klinische tekens:
- Een aantal weken geleden loops geweest.
- Geen of mindere eetlust, soms braken.
- Meer drinken, meer plassen.
- Koorts.
- Suf, minder levendig.
- Soms een chocoladekleurige of wit-etterige uitvloei.
Men kan deze diagnose stellen a.d.h.v. deze tekens met eventueel nog bijkomend een bloedonderzoek, RX en echo. De behandeling is een operatie, een sterilisatie. U kunt een baarmoederontsteking dus voorkomen door uw teef te laten steriliseren. Bij een gewone sterilisatie is het risico kleiner omdat de hond gezond is.
Hormonale loopsheidonderdrukking
De prikpil is een hormonale injectie die om de 5 maanden gegeven moet worden. De eerste injectie moet worden gegeven ongeveer 2,5 maand na de loopsheid, de tweede injectie wordt 3 maanden na de eerste gegeven, de derde injectie 4 maanden na de tweede en dan om de 5 maanden.
Voordelen
- Geen operatie nodig.
- Gespreide kosten.
- Kweken is nog mogelijk.
Nadelen
- Op lange termijn duur.
- Vijfmaandelijkse behandeling.
- Verhoogde kans op baarmoederontsteking, baarmoederkanker, suikerziekte, melkkliertumoren, reuzengroei.
- Soms locale verkleuring op de plaats van de injectie.
- Soms is om medische redenen toch nog een sterilisatie nodig.
- Het gebruik van de prikpil wordt afgeraden voor fokteven omdat de loopheidscyclus achteraf zeer onregelmatig kan worden.
Sterilisatie
Hierbij wordt onder algemene anesthesie via de buik zowel de eierstokken als de baarmoeder verwijderd. Hierdoor wordt de eicelproductie gestopt en de productie van vrouwelijke hormonen sterk beperkt.
Voordelen
- Eénmalige ingreep.
- Nooit meer loopsheid of schijndracht.
- Geen kans meer op baarmoederontsteking of baarmoederkanker.
- Sterk verminderde kans op melkkliertumoren.
- Minder kans op suikerziekte.
- Op lange termijn voordeliger dan hormonale manier.
Nadelen
- Onomkeerbaar.
- Gesteriliseerde teven worden soms rustiger waardoor er aanleg kan zijn voor overgewicht. Het is dus van belang om op de voeding te letten.
- Uitzonderlijk kan er een probleem ontstaan met het ophouden van urine. Dit kan echter medicamenteus verholpen worden.
Wanneer?
Sterilisatie kan reeds zeer jong gebeuren. De teef moet niet eerst loops geweest zijn of een nestje gehad hebben. Dit wordt zelfs afgeraden. Een leeftijd van ongeveer 6 à 9 maanden is ideaal.