Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Tandverzorging

Tandverzorging

Het gebit heeft regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen dat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet, deze kunnen we niet met het blote oog zien.

tandenhondkat3

Hoe merkt u tandvleesaandoeningen bij uw dier op?

  • Regelmatige inspectie tanden thuis, gebeurt jaarlijks bij de dierenarts
  • De adem gaat steeds slechter ruiken
  • Overmatig speekselen
  • Moeite met eten

Hoe kan u tandsteen bij uw dier helpen voorkomen?

POETSEN

Het poetsen van de tanden is de beste manier om de tanden van uw dier te verzorgen, geen andere behandeling is even effectief. Het poetsen vraagt veel werk en geduld maar is het meest belonend. Hiervoor wordt speciale tandpasta voor dieren gebruikt aangezien humane tandpasta maagirritatie kan veroorzaken en fluor bevat wat schadelijk is voor uw huisdier.

tandenhondkat5
tandenhondkat6

Tanden poetsen wordt best spelenderwijs aangeleerd op jonge leeftijd zodat het een gewoonte wordt. Hiervoor bestaat er een speciale tandverzorgingskit waarbij er eerst met vingerborsteltje wordt gepoetst en daarna overgeschakeld kan worden naar een tandenborstel. U kunt dit ook doen door eerst met uw vinger en wat tandpasta langs de tanden te wrijven en daarna geleidelijk over te schakelen naar een kindertandenborstel. Het is belangrijk dat het poetsen geleidelijk aan wordt aangeleerd. U kan de eerste keer slechts enkele tanden poetsen en bij elke poetsbeurt maakt u een groter aantal tanden schoon tot u het hele gebit kan poetsen. Het is ook belangrijk dan u na de poetsbeurt uw dier beloont (een wandeling, een spelletje, een knuffel, een kauwstrip,…). De tanden worden best dagelijks na het eten gepoetst. Op de dagen dat u niet poest, kan u een alternatief zoals de kauwstrips gebruiken.

Voeding

Het is ook beter uw dier harde korrels te geven in plaats van zachte blikvoeding. Hoe zachter het voedsel is, hoe gemakkelijker tandsteen zich vormt. Het eten van korrels zorgt voor meer mechanische reiniging van het gebit door het kauwen. Er bestaat ook veterinaire voeding speciaal voor honden die snel aanleg hebben om tandsteen te vormen. Deze korrels zorgen ervoor dat uw dier nog beter moet kauwen. Dit heeft een schuureffect op tandplak en tandsteen waardoor de structuur van tandplak wordt vernietigd en de afzetting van tandsteen vertraagd wordt.

Andere hulpmiddelen

Orozyme kauwstrips in verschillende maten (small, medium, large) 1x per dag.

tandenhondkat7

tandenhondkat8
Small – medium – large

 

Back to top