Met uw dier op reis
Er zijn een aantal belangrijke zaken waar rekening mee gehouden dient te worden wanneer u uw huisdier mee op reis wil nemen. Deze regels zijn zowel geldig voor honden als voor katten en fretten.
Zowel reizen binnen als buiten Europa brengt standaard een aantal zaken met zich mee waarmee uw dier in orde moet zijn om te mogen reizen.
- Het dier moet in het bezit zijn van een Europees paspoort.
- Er moet een registratie zijn in de Belgische databank.
- Er moet een geldig rabiësvaccinatie zijn.
Sommige landen leggen extra eisen op inzake bv. ontworming of het verbod op bepaalde rassen.
Europees paspoort
Dit blauwgekleurde paspoort wordt doorgaans standaard bij het chippen van het dier opgemaakt. Oudere dieren kunnen nog een tatoeage hebben in het oor of de dij. Als deze tatoeage geregistreerd en nog leesbaar is, mogen ook deze dieren reizen als ze een geldig paspoort hebben.
Honden geboren na december 2014 kunnen enkel reizen als ze in het bezit zijn van een paspoort met een nummer die begint met BE 03. Als uw dier na deze datum geboren is en nog een paspoort heeft die begint met BE 01 dient een nieuw paspoort aangevraagd te worden via uw dierenarts. De paspoortnummers voor katten en fretten beginnen met BE 02.
Rabiësvaccinatie of hondsdolheidvaccinatie
Sinds begin 2015 is er een wijziging gebeurd in de Europese regelgeving omtrent hondsdolheid of rabiës.
Een rabiësvaccinatie moet minstens 21 dagen voor vertrek gegeven zijn, dit is de tijd die het vaccin nodig heeft om te werken (=incubatietijd). Vroeger diende er voor verschillende landen nog via een bloedname gecontroleerd te worden of het dier wel genoeg afweer gevormd had tegen deze ziekte. Voor veel landen is deze regel niet meer van toepassing maar, wij raden u nog steeds aan om op voorhand goed te informeren voor het land waar u naar toe gaat.
Normaal is de rabiësvaccinatie na toediening 3 jaar geldig.
Puppy’s en kittens mogen pas ten vroegste op 12 weken gevaccineerd worden met het rabiësvaccinatie. Daarna moet de 21 dagen incubatietijd gerespecteerd worden wat inhoud dat de pups of kittens pas vanaf de leeftijd van 15 weken het land mogen verlaten OF BINNENKOMEN.
Bijkomend is het van belang dat het dier gechipt is VOOR of op dezelfde dag als de hondsdolheidvaccinatie. Een omgekeerde volgorde kan voor problemen zorgen bij de douane.
Andere zaken om rekening mee te houden
U dient niet enkel rekening te houden met de wetgeving van het land van bestemming maar als U bijvoorbeeld een rondreis of een auto-vakantie doet, moet U de regels van elk land waar U doorreist ook volgen, hoe kort Uw verblijf in dit land ook is.
Wanneer U met meer dan 5 dieren reist, valt de wetgeving onder de categorie ‘commercieel verkeer’ en zijn er andere regels. Hiervoor dient contact opgenomen te worden met het FAVV.
Landen zoals Verenigd Koninkrijk eisen ook dat een ontwormingsmiddel door de dierenarts toegediend is tussen de 24u en 48u voor vertrek. De dierenarts dient dan ook de datum en het uur van toediening in het paspoort te zetten en dit af te stempelen. Dit wordt gecontroleerd bij de ferry en als dit niet in orde is mag het dier de ferry niet op.
Op onderstaande link staat een opsomming van de meest recente regelgeving voor verschillende landen zowel binnen als buiten Europa:
https://www.licg.nl/31D/praktisch/reizen-en-vakantie.html#invoereisen