Spoedgeval?

Spoedgeval?

bel 014 85 95 95 (24/7)

Konijnen

De huisvesting

Konijnen zijn actieve en sportieve dieren. Ze moeten zich kunnen strekken, rennen, spelen, zich verstoppen en recht kunnen staan op hun achterpoten. Idealiter krijgt het konijn een hok met een plaats om zich te kunnen bewegen en een plaats om te rusten.

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven. In beide gevallen dient er een schuilplaats beschikbaar te zijn. Opgelet, konijnen zijn goede springers en kunnen gemakkelijk over een afsluiting van 60 cm springen. Daarom is het soms nodig  om de bovenkant van het hok dicht te maken.

De voeding

De voeding is essentieel voor een goede gezondheid van uw konijn. Het is belangrijk om hem een geschikte voeding te geven die aan de fysiologische behoeftes voldoet.

Hooi en gras zijn de basis van de voeding van het gezelschapskonijn en leunen het best aan bij het voedingsregime van konijntjes in de natuur. Deze voeding is rijk aan vezels en verzekert een goede motiliteit van het darmstelsel. Het is belangrijk dat uw konijn steeds onbeperkt hooi krijgt!

De hoeveelheid korrels dat uw konijn krijgt is zeer belangrijk. Wanneer u teveel geeft, gaat het konijn minder hooi eten, waardoor de tanden ook minder gaan afslijten en daardoor tandproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast gaat het konijn zijn blindedarmkeutels niet meer opeten. Dit is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden. Deze blindedarmkeutels zijn klein, zacht, en donker van kleur. Als het goed is zie je deze keutels niet. Ze worden gelijk opgegeten. De gewone keutels zijn groot, stevig van vorm en licht van kleur. Het is normaal als je die in grote hoeveelheden ziet liggen.

Geef bikskorrels i.p.v. gemengde granen. Geef liever geen gemengde granen omdat het konijn dan selectief gaat eten. Het eet alleen de lekkere dingen op en niet de biks die het nodig heeft en krijgt daardoor niet alle voedingsstoffen binnen. Vooral calcium is hierbij van belang. Een tekort aan calcium geeft tand en kiesproblemen. Het bot wordt zachter en de gebitselementen raken los te zitten.

Daarnaast worden ze ook te dik van te veel konijnenvoer. Je konijn is te dik als de ribben niet meer te voelen zijn als je de borstwand navoelt. Ook heeft er zich dan een grote warm gevormd. De wam is een vetplooi tussen de kin en de borstingang.

Tenslotte kunnen konijnen blaasstenen krijgen als ze teveel korrels krijgen. Door teveel korrels krijgen ze teveel calcium binnen en dit kan blaasstenen veroorzaken.

Zorg er steeds voor dat uw konijn fris en helder water ter beschikking heeft.

Vaccinatie

Er bestaan ziektes die door virussen veroorzaakt worden en die dodelijk zijn voor het konijn: myxomatose en het viraal hemorrhagisch syndroom (RHD1 en RDH2).

Myxomatose 

  • Oorzaak en manier van besmetting
    • Myxomatose wordt overgedragen door stekende insecten (vlooien en muggen). Ze kan ook doorgegeven worden door direct contact tussen een ziek konijn en een gezond konijn. Alle gezelschapskonijnen kunnen met deze ziekte besmet worden.
  • Symptomen
    • De symptomen van deze ziekte zijn: zwelling, soms samengaand met knobbels, ter hoogte van het hoofd, de ogen, de oren, de lippen en de anogenitale regio.
  • Behandeling
    • Er is geen specifieke behandeling tegen deze ziekten.

Viraal hemorrhagisch syndroom (RHD1 en RHD2)

  • Oorzaak en manier van besmetting
    • De virale hemorragische ziekte is een dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een zeer besmettelijk virus. Ze wordt niet alleen overgedragen door direct contact tussen konijnen, maar ook door contact met mensen (bv. door schoenen of kleren), spullen of voeding (zoals hooi). In bepaalde gevallen wordt de aandoening ook overgedragen via insecten.
  • Symptomen
    • Er is in het algemeen geen enkel typisch symptoom en de dieren kunnen snel sterven: 12 tot 36 uur na de infectie.
  • Behandeling
    • Er bestaat geen specifieke behandeling tegen deze aandoening.

Castratie mannelijk konijn

Dit kan vanaf de leeftijd van 4 maanden en een lichaamsgewicht van minstens 1 kg voor minder risico tijdens de narcose.

Waarom laten castreren?

Je vermijdt ongewenste nestjes. Wist je dat een konijn (afhankelijk van het ras) zich vanaf ongeveer 3 maanden al kan voortplanten en dat de voedsters een geïnduceerde ovulatie hebben? Dat betekent dat de eisprong gebeurt naar aanleiding van het dekken en het dus vrijwel altijd prijs is. Dit geeft de mogelijkheid tot 3-7 nestjes per jaar met telkens 3-8 jongen.

Agressief gedrag bij mannelijke konijnen wordt meestal veroorzaakt door testosteron. Mannetjes vechten vaak als ze niet gecastreerd zijn. Ze kunnen zelfs agressief worden tegen hun baasjes.

Niet-gecastreerde konijnen, bakenen vaak hun territorium af met het sproeien van urine. Gecastreerde konijnen gaan dit veel minder doen.

Steriliseren vrouwelijk konijn 

Dit kan vanaf de leeftijd van 6 maanden en een lichaamsgewicht van minstens 1 kg voor minder risico tijdens de narcose.

Voordelen sterilisatie konijn:

  • Het voorkomt ongewenste zwangerschap van uw konijn
  • Het voorkomt schijndracht
  • Het voorkomt aandoeningen aan de baarmoeder zoals cystes, ontstekingen en tumoren
  • Het voorkomt dominant/agressief gedrag van uw konijn.

 

 

 

Back to top