Hartechografie
Hartechografie is een medische beeldvormingstechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven om de verschillende delen van het hart te visualiseren en ze onmiddellijk te zien functioneren. Op deze manier worden hartproblemen gemakkelijk opgespoord.
Deze techniek is ook onmisbaar geworden om aangeboren of erfelijke hartafwijkingen op te sporen. Dit is erg belangrijk als u wil fokken met dieren.
In de praktijk worden de meeste hartscreenings gedaan voor HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie) bij de kat. Vooral bij raskatten zoals de Maine Coon, Briste korthaar en Ragdoll wordt deze aandoening frequent gezien. Het is een hartprobleem waarbij de hartspier erg verdikt waardoor het hart niet meer normaal kan functioneren. Het is een erfelijke hartziekte die niet aanwezig is bij de geboorte maar die zich pas na enkele jaren ontwikkeld. Daarom raden wij sterk aan om uw kat jaarlijks op HCM te laten testen zolang u ze voor de fok gebruikt.
Wanneer een hond of kat een bijgeruis heeft zonder klinische klachten is een hartechografie erg nuttig om na te gaan in welke mate het hart nog functioneert. Op deze manier weten we of het dier al medicatie nodig heeft of niet. Bij een dier met klachten kan de juiste diagnose gesteld worden om zo meer gericht een therapie te kunnen starten. Kortom, echografie is niet meer weg te denken in de diergeneeskunde!
U kan in onze kliniek op afspraak terecht bij Dierenarts Annelies Coomans. Zij is cardioloog en dierenarts. U kan bij haar terecht via afspraak op vrijdagnamiddag.