Veren plukken bij papegaai
Als u een kale papegaai hebt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Laat dus steeds uw vogel controleren alvorens conclusies te trekken.
Een goede voeding is, net zoals bij mensen, van zéér groot belang. Tegenwoordig zijn er veel soorten goede pellets op de markt. Papegaaien (behalve Ara’s) zijn van nature alleseters. D.w.z. dat ze ook van tafel mogen meeëten zolang ze maar in hoofdzaak pellets eten. In volgorde van belangrijkheid geef je dus best: pellets, groenten, fruit, zaden (zonnebloempitten mag in zéér kleine hoeveelheden, maar pindanoten zijn ronduit slecht!) en noten (zoals walnoten).
Vlees mag maar het moet een uitzonderlijk snoepje blijven. Bij een goed uitgebalanceerde voeding zijn supplementen overbodig en soms zelfs gevaarlijk. Het is heel belangrijk dat uw vogel een gevariëerde voeding krijgt. In de natuur zoeken ze wat ze nodig hebben en omdat het aanbod zo uitgebreid is, komen defficiënties zelden voor.
Een heel groot probleem bij in huis gehouden vogels is dat ze uit verveling of frustratie veren plukken. Meestal begint dit gedragsprobleem met overmatig poetsen van de veren. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen. In de eerste plaats moeten we de natuurlijke levensomstandigheden zo goed mogelijk nabootsen.
In de natuur zijn vogels minstens 6 uur per dag bezig met het zoeken naar voedsel. Wij maken ze het wel heel gemakkelijk als we hen dagelijks een bakje voorschotelen. Het komt erop neer dat we een manier moeten zoeken waarbij de vogel moet werken voor zijn eten.
Om uw vogel bezig te houden, kan u het eten verstoppen in commerciële balletjes met een kleine opening, maar met een beetje handigheid en fantasie maakt u zelf iets. U kan bijvoorbeeld stokjes met gaatjes maken waar het lekkers in zit… Wc-rolletjes en allerlei speelgoed kunnen ook een uitgangsbasis zijn om het de vogel moeilijker te maken om het eten te pakken te krijgen… Misschien ontdekt u nog andere leuke manieren!
De ideale plaats voor een kooi is in een hoek, met een zijde aan het raam en een zijde aan de muur. Het is fijn voor een papegaai om veel te kunnen zien, maar hij wil zich ook veilig voelen. Daarom is niet het midden van de kamer, maar de muur zo belangrijk. Voor agaporniden kan een schuiltentje in de kooi nuttig zijn.
Houdt er rekening mee dat de kooi het territorium is van uw vogel, hij moet zich er veilig voelen. Als hij los mag lopen/vliegen, zorg dan dat hij niet aan giftige planten of ander giftig materiaal kan! Lood en zink kunnen heel schadelijk zijn. De metalen bolletjes die onderaan in gordijnen zitten zijn meestal van lood! Sommige keukendampen en kacheldampen zijn dodelijk voor vogels. Een plaats ver van de keuken/kachel is dus te verkiezen.
U kan uw vogel het beste met een hond of een klein kind vergelijken! Net zoals hen is hij deel van het gezin, betrek hem hier dus bij. Hij is erg slim!
Opvoeden is ook van groot belang! Voor dominante vogels kan het knippen van de vleugels nuttig zijn zodat hij afhankelijker van u is. (Als u hierover vragen hebt, kan u contact opnemen of een boek over papegaaiengedrag aanschaffen.)
Naast voedselverrijking is kooiverrijking ook van belang. Papegaaien spelen graag, zeker als ze op die manier hun eten kunnen verkrijgen. Hierboven werden enkele tips gegeven, maar wissel regelmatig het speelgoed af zodat hij het niet al te snel beu wordt. Nog een mooie manier om de natuur na te bootsen kan door wilgen- of fruitboomtakken in de kooi te plaatsen. Deze kunnen als zitstokken gebruikt worden. Neem hiervoor takken van verschillende dikte zodat de tenen een beetje afwisseling krijgen. Bij de drink- en voederbak kan u best de originele stokken laten hangen. Verder is het ook nuttig om takken ter beschikking te stellen die uw vogel kan vernielen, dit is namelijk één van zijn hobby’s (de éne soort al wat meer dan de andere). De blaadjes van wilgen- en fruitboomtakken kan u laten hangen, ze zijn niet schadelijk. Uit onderzoek bij kippen blijkt dat wil/geel polypropyleen touw in de hokken de aandacht afleid.
Een goede nachtrust is van groot belang. Bedek de kooi met een donkere doek, de vogel denkt zo dat het nacht is. Zorg dat hij ongeveer een dag/nachtritme heeft van 12 uur licht en 12 uur donker.
Een dagelijkse douche is ook leuk en natuurlijk. Zorg wel dat het water en de plantenspuit proper zijn.
Een kraag is geen oplossing tenzij de vogel zichzelf verwond. De vogel straffen of berispen bij het plukken kan een omgekeerd effect hebben.
Als deze tips na een zekere tijd nog steeds geen verbetering brengen dan kan ondersteunende medicatie hulp bieden.