Chippen en registratie paard
Het chippen en registreren is verplicht voor ALLE PAARDACHTIGEN, d.w.z. voor alle paarden, ezels, muildieren, zebra’s.
Als eerste stap dient er een aanvraag te gebeuren via de dienst identificatie paard (id paarden). Deze aanvraagformulieren kan u downloaden op www.idpaarden.be.
Enkele woordjes uitleg:
Sanitair verantwoordelijke = verantwoordelijke van het paard. Dit is meestal de eigenaar maar kan ook een nader te bepalen persoon zijn bvb. een manegehouder.
De dierenarts voor identificatie = erkende dierenarts, ook ordenummer invullen. Volgende dierenartsen van onze praktijk zijn erkend.
- Dr. Danny Coomans, ordenummer N 1819
- Dr. Fanny Gielis, ordenummer N 2990
- Dr. Stefan De keersmaecker, ordenummer N 2248
- Dr. Kris Vyncke, ordenummer N 5059
Status: hier heb je de optie ‘bestemd voor menselijke consumptie’. Dit wil zeggen dat het dier geslacht kan worden. Hierdoor kan de dierenarts enkel voor paarden geregistreerde middelen gebruiken waardoor er een beperkt geneesmiddelenaanbod is.
De andere optie is ‘uitsluiten voor menselijke consumptie’. Wanneer u hiervoor kiest, zal het dier nooit geslacht kunnen worden. Als u het dier wenst te verkopen, kan ook de nieuwe eigenaar deze keuze niet meer ongedaan maken. Dit wordt aangeraden voor sportpaarden omdat op deze manier er een ruimer aanbod van geneesmiddelen gebruikt mag worden en er dus meer behandelingsmogelijkheden zijn.
Paspoort: als het paard beschikt over een EG conform paspoort dient hiervan een kopie bijgevoegd te worden.
Wanneer het paard geen paspoort heeft, zal de Dienst Identificatie Paard (DIP) een Equipas maken. Dit is dus een document voor paarden die geen stamboekpapieren hebben.
Stamboekdieren, andere dan BWP, die nog geen officieel EG conform paspoort hebben maar wel een stamboekdocument, moeten contact opnemen met het desbetreffende stamboek. (voor een lijst van de Belgische stamboeken: zie op www.vlacopaard.be)
Wanneer de registratie bij de DIP gebeurt is, krijgt de dierenarts een dossier toegestuurd. Hij/zij zal dan contact opnemen met u om het veulen/paard, ezel,… te komen chippen en/of te schetsen. Deze chip wordt in de linkerhals geplaatst halverwege de manekam. Indien het dier geen paspoort heeft, zal het ook geschetst worden. Dan wordt er een nauwkeurige beschrijving van het dier gemaakt (= signalement). Wervels? Aftekeningen? Kleur? Er wordt ook een tekening gemaakt van het dier waarop al deze bijzonderheden worden aangeduid.
Als het dossier dan volledig in orde gemaakt is door uw dierenarts, wordt dit terug gestuurd naar de DIP. Alle gegevens worden verzameld in een database en krijgt u vervolgens de officiële documenten bij u thuis gestuurd.